Central Remedial Clinic,
Clontarf, Dublin.

The Central Remedial Clinic provide a range of support services for people and families learning to cope with disabilities. The facility in Vernon Avenue, Dublin provides educational support services along with Occupational Therapy, Physiotherapy, Speech & Language therapy, nutrition, dietetic and social services.

Project Details

The works included a phased refurbishment of the canteen, reception, feeding room, board room. All works were undertaken while the building was operational. Prior to starting on site a detailed phased programme was agreed along with a schedule of method statements. A meeting was held with the Facility Director and dates were agreed for vacant possession. A method statement was then issued for each phase and agreed with the building facilities team. A register of technical submittals was also kept on the project. Approval of all submittals was vital so that compliance with the specification was achieved. Both the Technical Submittal and Method Statement register formed a large part of the progress report meeting, which were held on a bi-weekly basis.

Prior to starting in each phase, a temporary fire rated partition was erected to create a divide between the works zone and the live building, this was done out of hours to minimise disruption. Dust control measure were put in place to ensure the safety of the occupants of the building. Inductions included Aspergillus control measures that has to be followed. Once the all control measures were in place, the strip out of the ceiling, walls and services commenced. The design team were then invited into the building to survey the existing fabric and fire proofing. We then commenced all 1st fix items, and created a wall and ceiling closure hold point. Again the Design Team were invited back to inspect the works prior to any walls or ceilings being closed. Tests were performed on all pipe work prior to closing walls and ceilings. Once the wall closures were accepted the walls were closed and skimming commenced. Floor levelling and Vinyl was then fitted and protected. Fitted furniture and joinery was also completed along with the 2nd fix M&E services. Decoration and final finishes were held off until the very end to avoid any damage.

Once the area was completed the services were tested and commissioned, especially the fire alarm. These were then demonstrated to the Client and a partial possession certificate was issued by the Architect.

The project was completed in accordance with the programme and the budget was very tightly controlled on the project despite the risks that feature in an old existing building.

Internal Specification

Client: HSE
Architect: Sweeney Architects
Quantity Surveyor: Sean Duffy
M&E Engineer: Coffey Consulting Engineering
Value: €780,000

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!